Autorius

PETRAS VAITIEKŪNAS

Gimęs 1953, Liudvinave, Marijampolės rajonas | Lietuva

Petras Vaitiekūnas - diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras, Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo narys, signataras, fizikas ir tapytojas. Tapyba susidomėjęs dar studijų laikais, studijuojant fiziką Vilniaus universitete, aplankius tapytojo Algimanto Jono Kuro parodą. Pamačius vieną jo darbų, kuriame dangus, žolė, suversti daiktai ir juodas kvadratas tarp žemės ir dangaus. Tas kvadratas tapo ne tik pažinties bei susidomėjimu tapyba pradžia, bet ir asmeninio kūrybinio braižo dalimi. 

Kūrėjas dažniausiai tapo peizažus, abstrakcijas ir žmones. Kartais atpažįstamus, kartais – nebūtinai. Pats kartą yra pasakęs: „Man patinka chaosas. Noriu iš chaoso ką nors ištraukti: ar netikėtą figūrą, ar netikėtą spalvų derinį, ar emociją, pojūtį, judesį.“

„Petro tapyba tikra, subtilaus kolorito, su gilia spalvos ir komponavimo jausena, ir lyriška, ir dramatiška, figūratyvi, daugiausia portretai – raiškūs, konkrečių žmonių su taiklia piešinio deformacija, pabrėžiančia charakterį. Mažytės kompozicijos su žmonių santykiais – laiko ženklai, kada autorius tapė, to neviltybės ir rezignacijos laiko, Sąjūdžio, rusenusio ir nešioto, nuo vaikystės, iš tėvų, iš senelio, iki didžiojo Persitvarkymo Sąjūdžio, kuris ir nutraukė fizikos mokslų daktaro tapybą, tapybą sau tos poetinės jausenos judesį, tikros kūrybos, kai kuriama ne dėl parodų, ne dėl garso, o iš keisto pašaukimo, kuris – iš vidaus, ar kokio gilaus įspūdžio ar sukrėtimo stimuliuotas“ – apie P. Vaitiekūno tapybą rašė dailininkas Alvydas Šaltenis.